Wednesday, 14 April 2010

Μάνος Ξυδούς (1953 - 2010)

Εσυ εκεί / κι' εγώ στού πόνου τον παράλληλο,/ βαρύς χειμώνας/και το κλίμα ακατάλληλο./ Εσύ εκεί / Κι' εγώ στού κόσμου το υπόγειο / να σε γυρεύω σε μιά ψεύτικη υδρόγειο./ Εσύ εκεί /Κι' εγώ σκυμμένος στην κασέτα σου /να με ματώνει η φωνή σου και το ψέμα σου...

Τον Μάνο τον πρωτογνώρισα, όταν παιδί ακόμα μετά τον πρώτο δίσκο των Πυξ Λαξ, είχε έρθει για μιά συναυλία ένα καλοκαίρι στο καφέ "Κάστρο",στο Κατάκολο Ηλείας, μαζί με τους Πυξ Λαξ...Τελευταία φορά που τον είδα ζωντανά, ήταν ένα χρόνo πρίν με τον ξάδερφο μου τον Τάσο και τη φίλη μου Αλίκη,στον Πευκώνα,στο μπαράκι στις γραμμές του τρένου, που έκλεισε φέτος... Θα τον θυμόμαστε πάντα...Θα λείψει σε όλους μας ο μουσικός και ο άνθρωπος...Αντίο.
R.I.P
Ο Μάνος Ξυδούς, γεννήθηκε το 1953 στους Αγίους Αναργύρους. Η αγάπη του για τη μουσική ήταν εμφανής από πολύ νωρίς, όταν παράλληλα με τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών Επιστημών, έπαιζε μουσική ως dj στις “Καρυάτιδες” της Πλάκας. Λίγο αργότερα, ως απεσταλμένος πωλητής της Minos ταξίδεψε στην Κρήτη, όπου και παρέμεινε για τρία χρόνια.
Τη δεκαετία του ’80, ως Διευθυντής Marketing της Minos πλέον και με πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους στο ενεργητικό του ως παραγωγός, ο Ξυδούς συναντά για πρώτη φορά τα υπόλοιπα μέλη των Πυξ Λαξ και συμμετέχει στην παραγωγή του πρώτου και του τρίτου τους δίσκου. Τελικά, γίνεται η «ψυχή» του συγκροτήματος γράφοντας στίχους, μουσική αλλά και κάνοντας φωνητικά για τα τραγούδια τους.
Δεν μπορεί να παραληφθεί και η μεγάλη επιτυχία που γνώρισε ο Μάνος Ξυδούς με τους “Dreamer and the fool moon” και το τραγούδι “Sandrina” που είχε αγγλικούς στίχους. Το συγκεκριμένο single πούλησε 49.000 αντίτυπα και ανέβηκε στις πρώτες θέσεις των καταλόγων της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών.
Έχοντας «γράψει» στο βιογραφικό του μια ιδιαίτερα επιτυχημένη καριέρα ως παραγωγός, ο Ξυδούς συνεργάζεται και με πλήθος άλλων καλλιτεχνών, όπως τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τον δίσκο «Προσέχω δυστυχώς» με στίχους και μουσική δικούς του, τους αδερφούς Κατσιμίχα, τους Όναρ και άλλους, αφήνοντας το δικό του στίγμα στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα.
Μετά τη διάλυση των Πυξ Λαξ, ο Μάνος Ξυδούς, κυκλοφόρησε πέντε προσωπικούς δίσκους ενώ τον τελευταίο καιρό εμφανιζόταν με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν πριν από ένα μήνα περίπου, στην κοινή του συναυλία με τους αδερφούς Κατσιμίχα στο ΟΑΚΑ.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε και ο τελευταίος του δίσκος, με τίτλο "Βράδιασε,τα ξαναλέμε".
Από το δίσκο αυτό είναι και το τραγούδι "Για σενα στις επιθυμίες μου", σε ποίηση Κικής Δημουλά:

Για σένα στις επιθυμίες μου
λόγος δεν γίνεται ποτέ.

Δεν σε προέβλεψαν ποτέ
τα όνειρά μου
Οι προαισθήσεις μου

ποτέ δεν σε συνάντησαν.

Ούτε η φαντασία μου.

Κι όμως μια ανεξακρίβωτη στιγμή
σ`εξακριβώνω μέσα μου
ένα έτοιμο κιόλας αίσθημα.

............


In my desires,for you

no speech is ever been said.

My dreams
never predicted you
My intuitions
never did meet you.
Neither my fantasy did too.

But on an unidentified moment

I identify in me

an already formed feeling.Vocals : Manos Xydous (1953-2010) & Marianna Gerasimidou

Music: Costantinos Parisis

Poetry : Kiki Dimoula

No comments: