Thursday, 21 January 2010

Ο Ερμής Του Πραξιτέλους - The Hermes Of Praxiteles

Το άγαλμα χρονολογείται από το 343 π.Χ. και είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο της Πάρου.Είναι το μόνο αυθεντικό έργο του Πραξιτέλη που έχει διασωθεί. Βρέθηκε στην Ολυμπία, απείραχτο στο βάθρο του, αρκετά μέτρα κάτω από την γη και έχει ύψος 2.10 μ. Ήταν αφιερωμένο από τους Ηλείους και Αρκάδες στο ιερό Άλτις, για να εορτάσουν την συνθήκη ειρήνης.Μετά είχε τοποθετηθεί στον ναό της Ήρας, όπου και ευρέθηκε το 1877.
Το έργο,το διαμάντι της Ολυμπίας, παριστάνει τον Ερμή, τον αγγελιοφόρο των Θεών, με τον μικρό Διόνυσο να προσπαθεί να πάρει κάτι από το χέρι του.
Η ιστορία έχει ως εξής: η Σεμέλη, μητέρα του Διόνυσου, πέθανε από τον τρόμο της, όταν ο Δίας της παρουσιάστηκε με τους κεραυνούς και όλη του την λάμψη, μπροστά της. Ήταν όμως έγκυος και ο Δίας παίρνοντας το βρέφος, το έστειλε στις νύμφες της Κρήτης, με τον Ερμή. Όταν το μωρό άρχισε να κλαίει, ο Ερμής για να το καθησυχάσει, του έδειξε κάποιο γυαλιστερό αντικείμενο.Αυτήν την σκηνή απεικονίζει το έργο, το οποίο παρουσιάζει τον Ερμή νωθρό, αλλά αρρενωπό, να ακουμπάει στον κορμό ενός δένδρου. Στα χείλια του, τα οποία αφήνουν μία ελαφρά σκιά, διακρίνεται η αρχή ενός χαμόγελου. Η λεπτότητα του στόματος έρχεται σε αντίθεση με την δυνατή του μύτη. Τα μαλλιά του Ερμή είναι άτακτα και κάνουν να φαίνεται το δέρμα του πιο απαλό και πιο λείο. Η απαράμιλλη τέχνη του Πραξιτέλη, στο να αφαιρεί την σκληράδα από το μάρμαρο, κάνοντας το, το ίδιο με την όψη της σάρκας, οφείλεται στην μεγάλη δεξιοτεχνία του, στην χρήση φωτός και σκιάς. Ο Πραξιτέλης για να δώσει ζωντάνια στο άγαλμα, σκοπίμως δεν κρατάει τις αναλογίες. Εάν κανείς το παρατηρήσει από τ' αριστερά, φαίνεται λυπημένο, από τα δεξιά φαίνεται γελαστό, όταν δε το κοιτάξεις από μπροστά, ήρεμο.
(English Link : http://en.wikipedia.org/wiki/Hermes_and_the_Infant_Dionysus)

O Herman Melville, Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής (1819-1891), αντιπρόσωπος του λεγόμενου σκοτεινού ρομαντισμού,είναι πιό γνωστός γιά το έργο του "Moby Dick", που αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τα ποιήματα του είναι λιγότερο γνωστά, όπως αυτό που ακολουθεί,που έγραψε επηρεασμένος απο την ανακάλυψη του Ερμή του Πραξιτέλους το 1877 ,με τίτλο : "Η Εκταφή του Ερμή"
(Herman Melville's biography link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Herman_Melville)

What forms divine in adamant fair-
Carven demigod and god,
And hero-marbles rivalling these,
Bide under Latium's sod,
Or lost in sediment and drift
Alluvial which the Grecian rivers sift.

To dig for these, O better far
Than raking arid sands
For gold more barren meetly theirs
Sterile, with brimming hands.
..................

Τι θεική μορφή εκτίθεται σκληρά στο φώς
Ημίθεος σμιλεμένος και θεός,
Και ήρωας-μάρμαρα που ανταγωνίζονται αυτά,
Καιροφυλακτούν κάτω απ' το χώμα το ιερό,
Ή χαμένα παρασέρνονται σε ιζήματα
Προσχωσιγενή,που τα Ελληνικά ποτάμια κρισαρίζουν.

Κάλλιο μακρύτερα γι'αυτά να σκάψεις
παρά να χτενίζεις την άνυδρη άμμο
Για χρυσό, γη άγονη μα ευπρεπώς δική τους
Χέρσα εδάφη, με ολόγιομα τα χέρια.

Herman Melville

No comments: