Friday 25 February 2011

Ένας Λαός Με Σκυμμένο Το Κεφάλι, Ένας Πρωθυπουργός Χωρίς Κεφάλι, Κι' Ένας Ποιητής...

Τα ελληνικά νησιά δεν είναι προς πώληση, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αποκλείοντας για άλλη μια φορά την πιθανότητα η Ελλάδα να προχωρήσει σε πώληση κάποιου από τα νησιά της Μεσογείου προκειμένου να μπορέσει αν αποπληρώσει το χρέος της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην γερμανική Bild, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα πουληθούν ελληνικά νησιά καθώς αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του έθνους και είναι σημαντικά για τον τουρισμό. Η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού έρχεται ως απάντηση στην εκτενή «καμπάνια» της δημοφιλούς γερμανικής εφημερίδας που θέλει την Αθήνα να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης κάποιων εκ των νησιών της.

«Αποκλείεται οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου ερωτώμενος για το εάν θα πουληθούν ελληνικά νησιά συμπληρώνοντας «Θα πρέπει απλά να αναλογιστείτε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα νησιά για την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία. Έχουμε ξοδέψει τεράστια ποσά από τους αμυντικούς μας προϋπολογισμούς προκειμένου να προστατέψουμε τα νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός σημείωσε: “Τα νησιά είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά και εκτιμώνται επίσης από τους Γερμανούς τουρίστες. Αν τα πουλούσαμε σε μερικούς εξαιρετικά πλούσιους ανθρώπους τότε αυτό θα σήμαινε ότι τα νησιά θα ήταν "κλειστά" για όλο τον υπόλοιπο κόσμο». «Επιθυμούμε να αναπτύξουμε αυτό το μοναδικό φυσικό τοπίο προσεκτικά και οικολογικά, κάτι τέτοιο θα μας απέφερε πολλά περισσότερα», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Επιπλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατανοεί την δυσαρέσκεια των Γερμανών πολιτών σχετικά με το πακέτο διάσωσης της Ευρωζώνης και ευχαρίστησε του Γερμανούς για την συμμετοχή τους σε αυτό.Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει δάνειο και όχι ελεημοσύνη. «Αυτά είναι δάνεια και πληρώνουμε τόκους στους δανειστές μας, δεν είναι δώρα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «Και δεν θέλαμε τα δάνεια για να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν – αλλά για να κερδίσουμε χρόνο για τις απαραίτητες αλλαγές».
"Ωστόσο μπορώ να κατανοήσω μέρος της ενόχλησης της Γερμανίας. Μπορώ απλά να την ευχαριστήσω", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου. 


-Μα είναι ποτέ δυνατόν να απαντάει σε τέτοιες ερωτήσεις Έλληνας πρωθυπουργός; 
Είναι τόσο μικρονοικός ή απλά 
δεν έχει εθνική συνείδηση;   
Ντροπή του...
Γι'αυτόν αφιερωμένοι
λίγοι στίχοι από το Δωδεκάλογο του Γύφτου:


«Εμείς δεν γονατίσαμε σκυφτοί
τα πόδια να φιλήσουμε του δυνατού
σαν τα σκουλήκια που πατεί μας
μα για ν’ αντισταθεί με το σπαθί,
βρέθηκε σαν πολύ στοχαστική,
και σαν πολύ ονειρόπληκτη η ψυχή μας».


Κωστής Παλαμάς

No comments: